18 Ekim 2012 Perşembe

Sodalı Yufka Böreği Tarifi (Yapılışı,nasıl yapılır,yapımı)




yufka börekleri, yufka börekleri tarifi, yufkadan börek tarifi, yufkadan börek tarifleri















Hakikatende bugün size en hoş yemek tariflerinden sunmayı tasavvur ettim.sizle birlikte memleketimizin en iyi yemek tariflerini size anlatmaya çaba sarfedeceğiz. Sizin de bildiği gibi yemek yapmak herkesin harcı değil. Size bugün birbirinden nefis yemekler göndereceğiz ve elbette bunun ne şekilde elde edildiğinide sizlere sunacağız. öncelikle şu hatırda tutulmalıdır ki yemek yapmak iyice 1 hünerdir. Biz de size net sitemiz vesilesiyle nefis yemekler yapmamızı sunmaya gayret ediyoruz. Bizler de bugün uzun uzun düşündük size buna benzer bir yemek tasviri sunmayı belirledik.





























Gereçler:










·altı adet yufka










·beşyüz gr tuzsuz lor peyniri veya yağsız peynir










·iki tane yumurta (birisinin sarısını yüzüne sürmek için ayırıyoruz)










·bir su bardağı süt










·bir su bardağı sıvıyağ










·Yarım demet maydanoz










·1 ufak şişe soda (madensuyu - 20 cl)










·tuz, karabiber, kırmızı pul biber










·susam, çörek otu










İmal Edilişi:










Maydanozumuzun saplarını temizleme işleminden geçirerek , peynir rendesi ya da lor peynirimiz ile harmanlıyoruz (karıştırmak). içine damak zevkimize uygun olarak tuz, karabiber ve kırmızı pul biber katıyoruz.










Tepsimizin tabanını 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlama işlemini yapıyoruz ya da tepsimizi yağlı kağıt ile kaplıyoruz.










Yumurta, süt ve sıvı yağı 1 kasenin içerisine yerleştirerek güzelce mikserliyoruz veya çırpıyoruz. (tuz ilave etmeyeceğiz)










İlk yufkamızı taplamızın (tepsi) altına kırış kırış (kırışık) 1 tarzda taplamızın (tepsi) bütün altını eş kaplayacak biçimde










yerleştirmeyi uyguluyoruz. Hazırladığımız sütlü harç ile bu yufkayı kaşık ve türü birşeyle ıslatıyoruz. ikinci yufkayıda tablaya (tepsi) yerleştirme işlemini yapıyoruz. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslıyoruz.










Peynirli harcımızın yarısını yufkanın herbir yerine eş tarzda yayıyoruz. Ardında iki tane yufkayı ortalarını sütlü harçtan ıslatarak kaplıyoruz.

































Arda kalan peynirli harcımızı yufkanın üzerine saçıyoruz.  5. yufkayıda kırış kırış (kırışık) 1 şekilde tablaya (tepsi) yerleştirerek üzerini kaşık ve türü birşeyle ıslatıyoruz.










En son yufkayı tablanın (tepsi) ölçülerine nazaran kıyılarını keserek kenarlarını tablaya (tepsi) hoş bir şekilde yerleştirme uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Sütlü harç ile ıslatıyoruz. En üst yufkayı pürüzsüzce tepsiye koyuyoruz.

































Tepsideki döşenmiş yufkaları dilediğimiz ebatlarda adamakıllı kesiyoruz.  Şayet kalan sütlü harç varsa böreğin yüzüne akıtıyoruz. Bir şişe sodayı kestiğimiz mevkilerden denk olarak tablaya (tepsi) akıtıyoruz. Buz dolabında 1 saat dek bekletmeye alıyoruz . Dolaptan çıkarınca üstüne ayırdığımız yumurta sarısını sürme işlemi yaparak, çörek otu ve susam ilave ederek evvelden ısıtma işlemini yapmış olduğumuz ve yüzseksen dereceye belirlediğimiz ocakta üstü kızarana dek pişirme olayını gerçekleştiriyoruz.










Afiyet bal şeker olsun















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder